Henkilöstövuokrauksen hyvät puolet

Olemme aiemmin käsitelleet henkilöstövuokrauksen huonoja puolia. Ne eivät oleellisesti poikkea ns. tavallisen työvoiman ongelmista, kenties jotkut asiat vain korostuvat ja toiset taas saavat pienemmän huomion. Nyt pureudutaan hyviin puoliin, sillä jotain hyvää tässä toimintamallissa on pakko olla, muuten se ei olisi näin suosittua. Tässä alati kasvavassa alassa on tulevaisuus, osan mielestä ikävä kyllä. Onhan se nostalgista, ja ehkä jopa romanttistakin, ajatella että nuorena mennään töihin paikkaan X ja sieltä samasta työpaikasta sitten joskus eläköidytään. Tämä ei ole edelleenkään poissuljettua, ja tätä voi tapahtua jopa vuokravälityksen kautta, vaikkakin se on tilastollisesti epätodennäköisempää.

Motivoitunutta henkilökuntaa työmaalle. Kyllä, sitä ei voida kiistää. Vuokratyövoima on pääsääntöisesti todella motivoitunutta, mihin vaikuttaa kenties kulttuurierot. Etenkin ulkomaisen työvoiman kohdalla on monesti tarve, ja jopa pakko, etsiä töitä muualta kuin kotimaastaan. Tämä tuo väkisinkin motivaatiota työtä kohtaan. Myös pienoinen epävarmuus oman työn jatkuvuudesta saa työntekijän ehkä yrittämäänkin enemmän. Tämä epävarmuus ei välttämättä ole mieluisaa työntekijälle itselleen, mutta monesti tästä palkitaan pitkäaikaisella työpaikalla ja hyvällä säännöllisellä korvauksella. Saattaa myös olla että ulkomaiset työntekijät ovat osan aikaa keräämässä rahaa itselleen ja perheelleen, jolloin nöyrästi tehdään kaikki tarjolla olevat työt. Suomessa ansiotaso kuitenkin hyvä verrattuna moneen muuhun maahan, vaikka eläminen onkin kallista, niin pitämällä kulut pieninä voidaan hankkia tuntuvat säästöt verrattuna esimerkiksi Aasian maiden ansioihin. Tämä sama asia koskee tietyin ehdoin myös kantasuomalaisia vuokratyöntekijöitä.

Yhtään vähättelemättä suomalaista työkulttuuria ja moraalia, niin monessa Euroopan ja idän maassa se vain on vielä aavistuksen tiukempi. On totuttu tekemään töitä pienemmillä eduilla ja korvauksilla kuin meillä Suomessa. Johtuu suurelta osin ammattiliittojen tekemästä työstä viime vuosikymmenien aikana. Tämä tuo helposti esille ulkomaisen työvoiman ahkeruuden ja nöyryyden. Nyt varmasti ajattelette että suomalaista työntekijää vähätellään. Ei missään nimessä, vaan tässäkin on kyse yksilöiden eroista. Suomalaiset on arvostettuja työntekijöitä ympäri maailmaa, ovat olleet ja ovat edelleenkin. Mutta ongelma kenties tulee siinä, että kantasuomalaiselle vuokratyövoima saattaa kuulostaa vähemmän arvostetulta, ja se taas voi vaikuttaa työmoraaliin negatiivisesti. Tämä on pitkälti vanhanaikaisten uskomusten aiheuttama ongelma, ja se tulee varmuudella poistumaan kovaa tahtia. Maailma muuttuu, pieni Suomi siinä perässä.

Työnantajalle edullista. Jo vain, on se. Tiedän itse kokemuksesta. Aina löytyy poikkeuksia, se on selvä. Mutta pääsääntöisesti vuokratyöntekijä tulee pitkässä juoksussa edullisemmaksi kuin aina palkata uusia tekijöitä suoraan itselle. Etenkin projektiluontoisiin töihin. Samoin työntekijän sopimattomuus kyseiseen työtehtävään ei aiheuta pitkäkestoista pään raapimista, vaan tekijä voidaan korvata toisella hyvinkin nopeasti ja edullisesti. Kuulostaa raa`alta, mutta selvähän se on, kukaan ei halua maksaa tyhjästä. Vastavuoroisesti työntekijän voi lunastaa itselleen, yleensä 6 kuukauden jälkeen, mikä saattaa motivoida työntekijää entisestään. Ja samalla työnantaja saa turvallisen ja tutun tekijän rekrytoitua itselleen.

Kokemus monenlaisista työstä ja työympäristöstä. Vuokratyöntekijällä on usein kokemusta monenlaisesta työmaasta sekä niissä piilevistä ongelmista ja erityyppisistä persoonista. Tämä voi olla iso etu työnantajalle. Ikänsä samassa kopissa työskennellyt tekijä ei välttämättä näe metsää puilta, eikä osaa kehittää tekemistään koska aiempi taso on aina kelvannut. Vuokratyöntekijä joka on joutunut kehittämään itseään jotta pärjää jokaisessa paikassa, ja on yleensä hyvin kekseliäs ja tehokas. Paras terä vuokratyöntekijästä menetetään tietysti kuukausien tai vuosien kuluessa kun hänestä muovautuu ns. tavallinen palkansaaja. Mutta ei ne opitut taidot ja tai ahkera luonne mihinkään häviä siltikään.

Jokainen saa tehdä omat päätelmänsä, mutta minun henkilökohtainen mielipiteeni 26 vuoden työkokemuksella on, että henkilöstövuokrauksessa on nykyään ehdottomasti enemmän hyviä kuin huonoja puolia. Tähän asiaan vaikuttaa oleellisesti myös se keneltä vuokraat, eli siinä on avainsana millä lähtee alkuun jos aikoo vuokratyövoimaa käyttää.

Blogisti:
Vesa Valkeejärvi
Talotekniikan ammattilainen
+ 358 40 197 3988
© WeFind 2019 - 2021
Täyttämällä sivustomme lomakkeita hyväksyt Tietosuojaselosteemme
Find Group Oy I Wefind Henkilöstöpalvelut
Y -tunnus: 3010059-8
Kasöörinkatu 4 E 122, 00520 Helsinki