Henkilöstövuokrauksen ongelmatLähes kaikissa asioissa on ongelmia, ja tämä pätee ikävä kyllä myös henkilöstövuokraukseen. Sanasta henkilöstövuokraus löytyy yksi ongelman ydin. Henkilö, persoona. Niitä on moneksi. Ja hyvä niin, vahinko vain että kaikki meistä ei sovellu kaikkeen tekemiseen. Henkilöstövuokrausyrityksen rekrytoidessa työntekijöitään, he haastattelevat ja tutkivat ammattilaisen taidoin sekä kaikin mahdollisin aistein jokaisen, todella perusteellisesti. Silti on olemassa mahdollisuus että henkilö ei sovellukaan työhön johon hänet on palkattu. Siihen voi olla syitä monestakin lähteestä, tarkastellaan niitä hiukan tarkemmin.

Työntekijän henkilökohtaisessa elämässä tapahtuvat muutokset. Perhesuhteet saattavat kiristyä jos ollaan viikkoa tai kuukausia erossa, voi olla taloudellisia tai terveydellisiä huolia kotipuolessa. Tai ihan vain henkilökemioiden toimimattomuus työmaalla. Nämä ovat inhimillisiä tekijöitä, joita voi ilmetä ihan meillä kaikilla.

Olisi väärin olla mainitsematta päihteiden ja alkoholin väärinkäyttöä vuokratyöntekijöiden keskuudessa. Edellä mainitut henkilökohtaiset paineet saattavat ajaa päihteiden tunteita turruttavaan käyttöön. Nuorilla ja menevillä ihmisillä voi olla ihan vain kokemus vieraasta kulttuurista ja työympäristöstä, joka vie mennessään. Ylipäätään kulttuurierot ovat yksi iso tekijä päihteiden ja alkoholin suhteen. Suomikaan ei ole kuuluisa absolutismistaan, mutta itäisempään Eurooppaan päin suunnatessa, alkoholin ja päihteiden käytössä ja saatavuudessa voi olla huomattaviakin eroja.

Väkivaltaisuudet ovat myös yksi ongelma. Jos ei ehkä työmaalla, niin vapaa-ajalla. Kuten kaikki arvata saattaa, ulkomaalaiset joutuvat kohtaamaan aika ajoin itselleen epäsopivaa käytöstä. Eikä ole salaisuus että tummat saattaa olla tulisia muutenkin kuin treffeillä, ja välillä veri kiehahtaa kuin teevesi vedenkeittimessä. Joskus nämä tilanteet eskaloituvat pahimmalla mahdollisella tavalla ja tilanteeseen joutuu puuttumaan niin virkavalta kuin ensiapuhenkilökunta. Tällöin seurauksena saattaa olla seuraavan päivän tai pahimmassa tapauksessa useamman päivän poissaolo töistä. Joko loukkaantumisen tai esitutkinnan takia.

Henkilöstövuokrausta tarjoavia yrityksiä on paljon. Ja yllättäen niissäkin on eroja. Sanonta, halvalla ei saa hyvää, ei sovellu ihan aukottomasti tähän. Hyvää henkilöstövuokrayritystä ei tunnista korkeista tuntihinnoista, ja toisaalta halvempi hintakaan ei tarkoita että tekijät olisivat automaattiset huonompia. Referenssit ovat yksi tapa tarkistaa yrityksen työhistoriaa. Se, kuinka kauan yritys on toiminut markkinoilla, ei myöskään suoraan kerro laadusta mitään. Yksi, ellei tärkein, osatekijä on yrityksen johdon moraali ja strategian pitkäjänteisyys. Ahneella helposti on tietyntyyppinen loppu, niin käy lähes väistämättä jossain kohtaa. Samoin jos yritys ei arvosta työntekijöitään, näkyy se nopeasti vuokrattavien henkilöiden ns. laadun heikentymisenä. Huonoon vuokrafirmaan ei hyvät tekijät enää uudestaan mene, ja silloin tarvittavat tekijät on haalittava kasaan tavalla tai toisella. Yleensä tässä vaiheessa oravanpyörä on valmis. Eli myös työvoimaa vuokraavalla yrityksellä on iso merkitys siinä minkälainen vaikutelma heidän työntekijöistään jää tilaajalle.

Joko alkaa kaduttaa että luit näin pitkälle? Aiotko enää sittenkään käyttää vuokratyöntekijöitä työmaallasi? Sen saat tietysti itse päättää, mutta suosittelen lämpimästi lukemaan seuraavan tekstini, siinä käsitellään henkilöstövuokrauksen hyviä puolia. Kyllä vain, niitäkin on.

Blogisti
Vesa Valkeejärvi
Talotekniikan ammattilainen
Sisällöntuottaja Urhomedia
+ 358 40 197 3988
© WeFind 2019 - 2021
Täyttämällä sivustomme lomakkeita hyväksyt Tietosuojaselosteemme
Find Group Oy I Wefind Henkilöstöpalvelut
Y -tunnus: 3010059-8
Kasöörinkatu 4 E 122, 00520 Helsinki