Vuokratyövoiman käyttö pähkinänkuoressa


Henkilöstövuokraus tai vuokratyövoima, tämä nykyajan yhä enempi ja enempi yleistyvä tapa rekrytoida tekijöitä yrityksille. Yksinkertaisimmillaan asiakas kertoo montako ja minkä alan työntekijää se tarvitsee ja mille aikavälille, sitten palveluntarjoaja kertoo mitä tällainen tulisi maksamaan. Asiakkaan ei tarvitse huolehtia TyEl-maksuista, veroista, ylityö- ja vuorolisistä tai erilliskorvauksista, maksaa vain saamansa laskun eräpäivänä ja laittaa sen menemään kirjanpitäjälle aivan kuten muutkin yrityksen kuitit. Asiakas voi vuokrata työntekijän joko määräaikaisesti vaikkapa kuukaudeksi, projektiluontoisesti tai toistaiseksi, jolloin usein sovitaan joku tietty irtisanomisaika.

Viime vuosituhannen lopulla henkilöstön vuokraukseen erikoistuneita yrityksiä oli muutamia, nykyään moninkertainen määrä, yli 500. Alan kaksi vanhinta henkilöstövuokrayritystä, A1 Temporary Help Service sekä Eilakaisla Oy, on perustettu 60-70-luvun taitteessa, joista aiemmin mainittu on jo lopettanut toimintansa. Nykyään vuokratyövoiman osuus kokonaistyövoimasta on noin kaksi prosenttia, ja miesten sekä naisten kesken tämä jakautuu kutakuinkin puoliksi. Eikä ihme että ala kiinnostaa myös uusia yrittäjiä, sillä 20 suurinta alan palveluntarjoajaa pyörittää yli 10 miljoonan euron vuosiliikevaihtoa. Itse uskon että tämä tapa tuottaa ammattilaisia yritysten tarpeisiin on tullut jäädäkseen.

Onko vuokratyövoima samaa kuin ennen oli alihankinta? Ei, se ei ole ihan sama asia, vaikka yhtä lailla molemmissa ostetaan ulkopuolinen taho tekemään jokin työsuoritus tai projekti. Alihankinnassa kokonaisvastuu heiltä ostetusta osa-alueesta siirtyy aliurakoitsijalle, kun taas vuokratyöntekijä toimii työvoimaa tarvitsevan yrityksen työnjohdon alla, ellei muuta ole erikseen sovittu. Vuokratyövoima ei tietenkään tarkoita pelkkiä hitsaajia, rakennusapumiehiä tai siivoojia. Vuokrattava henkilö voi olla vaikka jonkin alan asiantuntija, insinööri tai mikä tahansa erikoisammattimies. Tietysti vuokratyöntekijöitä syntyy eniten aloille joissa on suurin työvoimapula, siksi esimerkiksi rakennusala on niin hyvin edustettuna tässäkin.

Vuokratyövoima, mitä mieltä siitä ollaan
Mielipiteitä vuokratyövoiman käytöstä ja laadusta on monenlaisia, suurelta osin ne ovat peräisin vuosikymmenien takaa, jolloin alalla elettiin hiukan villin lännen elkein. Yleinen mielipide, etenkin jo pitkään työelämässä vaikuttaneilla saattaa vieläkin olla, että se on rahastusta toisten selkänahasta ja ilman kunnollista työehtosopimusta. Joukossa oli aikoinaan runsaasti alkoholisoituneita tai vain laiskoja, jotka eivät soveltuneet säännölliseen työrytmiin. Myös ulkomailta tulleita työntekijöitä katsottiin kieroon, koska Suomessa työttömyys lisääntyi, ja se herätti kateutta monissa, etenkin työttömissä. Ajateltiin että ulkomaalaiset tulevat halvalla ja vievät suomalaisten työpaikat, ja pahimmassa tapauksessa myös jonkun vaimon samalla kertaa. Jälkimmäisestä asiasta voidaan olla montaa mieltä, mutta kyllä jokainen mies työpaikkansa haluaa pitää, se on selvä. En sanokaan että tämä on täysin väärä reaktio, mutta totuuden nimissä, ei hyviä työntekijöitä juurikaan työmaalta ulos laitettu vain sen takia, että voidaan palkata ulkomaalaisia vuokratyöntekijöitä. Ja vaimollekin viety kukkakimppu sopivin välein takaa sen, ettei tämä heti karkaa vuokratyöntekijän matkaan. Tällä ja viime vuosikymmenellä kilpailu työpaikoista on sitä verta kovaa, ettei moisille ajatuksille ole enää sijaa, vaan nyt onkin monella kotimaisella ja ulkomaisellakin duunarilla peiliin katsomisen paikka, mahdollinen ryhtiliike ja tossua toisen eteen töissä, mikäli tekee mieli pysyä leivän syrjässä kiinni.

2000-luvulla työelämänsä aloittaneet suhtautuvat monesti hyvin erityyppisesti ja suopeammin vuokratyövoimaan. Se on heille hiukan sama asia kuin kännykkä oikeassa kädessä, eli täysin päivänselvä asia. Tosiasiassahan vuokratyöntekijälle kuuluu TES-mukaiset korvaukset ja edut, eikä häntä voida käyttää orjatyövoimana yhtään sen enempää kuin perinteistä palkansaajaa. Eikä tätä kukaan edes halua tai oleta. Yritykset tarvitsevat osaavaa henkilökuntaa, ei ihmisiä joita voi kohdella kaltoin. Vuokratyöntekijät ovat arvostettuja ja tuiki tarpeellisia yritykselle jolle he työskentelevät. He ovat ammattilaisia jotka on valittu monien joukosta parhaimpina. Pääsääntöisesti tekijöistä on pulaa, heistä halutaan pitää hyvää huolta. Hyvät vuokratyöntekijät pysyvät työelämässä aivan kuten vakituiset työntekijätkin työnantajallaan, asiakasyritys vain saattaa vaihtua silloin tällöin.



Ensi kerralla pureudutaan vuokratyövoiman mahdollisiin sekä todellisiin epäkohtiin ja ongelmiin. Onko niitä kuinka paljon, voiko niitä ehkäistä jotenkin ja mistä ne ylipäätään johtuvat?



Blogisti:
Vesa Valkeejärvi
Talotekniikan ammattilainen
Sisällöntuottaja Urhomedia
+ 358 40 197 3988
© WeFind 2019 - 2021
Täyttämällä sivustomme lomakkeita hyväksyt Tietosuojaselosteemme
Find Group Oy I Wefind Henkilöstöpalvelut
Y -tunnus: 3010059-8
Kasöörinkatu 4 E 122, 00520 Helsinki